Bodeminformatie aanvragen

Op het bodemloket kun je opzoeken of er informatie beschikbaar is over de bodemkwaliteit van een perceel. Omdat het bodemloket voor Drenthe niet volledig actueel is, is het verstandig om altijd de meest actuele bodeminformatie op te vragen. Dit doe je bij de gemeente waarin het adres ligt waarover je informatie wilt ontvangen. De contactgegevens zijn te vinden via “Contact”.

Bodemonderzoek uitvoeren

Als er onvoldoende informatie over de bodemkwaliteit van een perceel beschikbaar is, kan het nodig zijn om een bodemonderzoek uit te voeren. Hiermee kan bijvoorbeeld worden onderzocht of de bodemkwaliteit geschikt is om te wonen/werken of dat er maatregelen nodig zijn. Dit kan van belang zijn bij de koop, verkoop of (ver)bouw van je huis of bedrijfspand. Maar ook bij graafwerkzaamheden moet er vaak iets bekend zijn over de bodemkwaliteit (zie “Werken met grond en bouwstoffen”).

 

Voor particulieren en bedrijven

Als eigenaar van een perceel ben je zelf verantwoordelijk voor de bodemkwaliteit van de grond. Er zijn verschillende situaties waarbij een goed beeld van de bodemkwaliteit belangrijk is, bijvoorbeeld de (ver)koop van een woning. De aanwezigheid van bodemverontreiniging kan invloed hebben op de waarde van een woning. Bij de taxatie van een woning is de bodemkwaliteit daarom een duidelijk aandachtspunt. Bij bouwplannen voor bouwwerken waar mensen langer dan 2 uur per dag verblijven (zoals huizen, kantoren en fabrieken) moet een voorafgaand bodemonderzoek worden uitgevoerd. En ook voor graafwerkzaamheden vanaf 25 m3 moet een voorafgaand bodemonderzoek worden uitgevoerd.

Op Informatiepunt leefomgeving – voorafgaand bodemonderzoek kun je nalezen wanneer een voorafgaand bodemonderzoeknodig is. Als uit het vooronderzoek (fase 1 van het voorafgaand bodemonderzoek) blijkt dat een verkennend bodemonderzoek (fase 2) moet worden uitgevoerd, moet het onderzoek worden uitgevoerd door een bedrijf dat daarvoor erkend is. Dit kun je nagaan op de website van Rijkswaterstaat.

Als uit het voorafgaand bodemonderzoek blijkt dat de bodem vervuild is, kan de gemeente eisen dat sanering moet plaatsvinden. Dit betekent dat de vervuilde grond moet worden afgevoerd, een leeflaag wordt aangebracht of dat de verontreiniging wordt afgedekt (zie “Bodemverontreiniging en -sanering”).

 

Voor bedrijven

Wanneer je een bedrijf hebt waarbij bodembedreigende activiteiten worden verricht, moet bij beëindiging hiervan een eindonderzoek bodem worden uitgevoerd. In het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) staat aangegeven voor welke activiteiten een eindonderzoek bodem verplicht is. Als bedrijf ben je verplicht eventuele vervuiling te voorkomen en bij vervuiling te zorgen dat de bodemkwaliteit weer wordt hersteld. Meer informatie hierover vind je bij Informatiepunt leefomgeving – eindonderzoek bodem.

Vragen? 

Heb je naar aanleiding van deze informatie nog vragen? Dan kun je contact met ons opnemen via onze contactpagina. Onze collega’s nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op. 

Interessant?

Lijkt het je interessant om bodemspecialist te worden bij Omgevingsdienst Drenthe? Lees meer over ons, neem een kijkje bij onze openstaande vacatures of stuur een open sollicitatie.